Gyakran ismételt kérdések

Mivel lehet összetéveszteni?

Hazánkban nagyjából 20 – 30 kullancsfaj él, ezek egy része a Hyalomma fajok által szintén kedvelt gazdaállatokon élősködik. A megkülönböztetés elsőre talán nem könnyű, ebben segíthetnek az alábbi meghatározást segítő képek:

A Hyalomma fajok talán leglátványosabb tulajdonsága a lábak világos, gyűrűszerű sávozottsága. Ezenkívül közelebbről megfigyelve láthatóak az állat háti szegélyén az apró, hosszanti barázdák. A megkülönböztetést segíti az állat formája is, az egyedek vérszívás előtt ovális alakúak, a hátuk közepénél a legszélesebbek. Sok más fajjal ellentétben nem csak lesből támadnak, gyakran aktívan vadásznak, követik a kiszemelt gazdát. Nagyobbak, és mozgásuk kifejezetten gyors a hazánkban őshonos kullancsfajokhoz képest.


Néhány, Magyaroroszágon elterjedt kullancs:

Hogyan előzzem meg a kullancs-csípést?

A Hyalomma fajok az év melegebb hónapjaiban a legaktívabbak, tavasztól egészen ősz végéig, ebben az időszakban fontos a fokozott figyelem. Lehetőség szerint kerülje a magasabb aljnövényzettel fedett, gazos, bozótos területeket. Ha erre nincs mód, például kirándulás vagy kertészkedés közben, érdemes minél zártabb ruházatot viselni. A megelőzés legfontosabb eszköze a kullancsvizit, azaz a saját, és méginkább családtagjaink testfelületének alapos átnézése.

Hogyan távolítsam el a kullancsot?

Csipesszel, vagy ha nincs, akkor esetleg körömmel fogjuk meg az állatot a bőrfelülethez minél közelebb, és óvatosan, de határozottan húzzuk ki.

A felhasznált képek forrásai: www.animaldisease.org